Dansk avis: Alle skoleelever burde opleve Grønland og Færøerne

- Rigsfællesskabet har fordele for alle parter, ikke mindst i det globale politiske verdensbillede. Det skriver Jyllands-Posten i dag i sin leder.
06. marts 2017 10:16

Avisen mener, at der er et misforhold i forholdet mellem Grønland, Færøerne og Danmark, som er meget uheldigt.

- Mens grønlænderne og færingerne typisk er velorienterede om aktuelle danske forhold, aner man en metaltræthed i det danske syn på vore nordlige venner, og timingen kunne næppe være mere uheldig, skriver avisen.

LÆS OGSÅ Fakkeloptog for Rigsfællesskabet i København

I stedet for at være bedre kendt med steder i Europa, burde danskere være mere orienteret mod Færøerne og Grønland og sætte sig ind i landenes kultur, natur og traditioner.

- Vi har en utrolig rigdom i vores flora, fauna og folkekultur, når blot man medregner de 99 pct. af vores areal, der ligger længere væk, og det ville være helt oplagt, at enhver dansk skoleelev oplevede Grønland og Færøerne i sin skoletid, skriver avisen.

LÆS OGSÅ Ikke et ord om Grønland fra Statsministeren

Hvis Færøerne - og på sigt Grønland - vedtager egne forfatninger, vil det være et brud med århundreders fælles historie.

- Skulle vore fæller i Nordatlanten vælge at sige farvel til århundreders fælles historie og de muligheder, som rigsfællesskabet tilbyder alle tre nationer, måtte Danmark naturligvis respektere det, lukke pengekassen i og ønske dem god vind fremover. Men det er ikke i vores interesse, at det skulle ske.