Alkohol har været forbudt siden 1979 - men iranere drikker løs

Et forbud mod alkohol har været i kraft i knap 40 år i Iran. Men statistikkerne viser, at mange drikker alligevel.
Foto © : KNR
Skrevet af Ritzau
14. september 2017 13:01

Selv om alkohol har været forbudt siden Den Islamiske Revolution i 1979, så er der mange iranere, navnligt blandt de velhavende, som drikker.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times, så har det officielle Iran taget de første skridt til at erkende, at mange iranere har et alkoholproblem.

Siden 2015, hvor sundhedsministeriet gav ordre til at behandle alkoholafhængighed, er der blevet åbnet snesevis af private klinikker og statsligt styrede institutioner for alkoholikere.

Den iranske regering har også tilladt et voksende netværk af "Alcoholics Anonymous" AA-grupper, som er dannet efter samme mønster som i USA.

Regeringen har endda ført offentlige kampagner, hvor iranere er blevet advaret mod at drikke og køre bil samtidig. Sådanne indslag var utænkelige for få år siden.

Officielle statistikker viser, at mindst ti procent af befolkningen bruger alkohol i det islamiske land. 

Iranske medier, der har skrevet om alkohol, har rapporteret, at de iranere, som drikker, er tilbøjelige til at drikke meget tæt - endda mere end i lande som Rusland og Tyskland.

Og alkohol er tilsyneladende let at få fat på i Iran. Man kan få forsyninger leveret fra et stort illegalt og vidt forgrenet distributionsnet blot ved at foretage et telefonopkald, skriver The New York Times.

    /ritzau/