VIDEO Aleqa Hammond: Man er bange for at se resultatet af udvalgets arbejde

Den afgåede formand for Siumut, Aleqa Hammond, føler sig dømt på forhånd, og kritiserer at nogle i koalitionen og hos oppositionspartierne, er bange for hvad resultatet af Revisionsudvagets arbejde vil bringe.
Skrevet af Simon Uldum -
02. oktober 2014 08:08

Aleqa Hammond, du har i dag valgt at trække dig som formand for Siumut. Hvorfor?

- Det gør jeg fordi, der hersker en stor lynchstemning blandt befolkningen og fordi man ikke ønsker at afvente resultatet af Revisionsudvalgets arbejde, og det synes jeg, at jeg som formand, ikke kan byde mit parti. Jeg påtager mig det fulde ansvar, og min samvittighed er intakt hvad angår resultatet af Resiovisionsudvalgets arbejde, sandheden skal nok komme frem.

- Og hvis det, at jeg trækker mig som formand, kan skabe ro omkring udvalgets arbejde, så er det jo det, jeg gør. Min person er ikke vigtig i det her, vi har nogle store udfordringer i samfundet som vi skal løse, og de er langt vigtigere.

Kim Kielsen har netop udskrevet valg. Stiller du op til valget?

Op til Siumut at vurdere hvilke kandidater man vil satse på

- Jeg synes, at det er vigtigt at pointere, at det ikke er alene op til mig at bestemme det. Jeg vil selvfølgelig lytte til vælgernes reaktioner, og jeg mener også at man i et folkestyre ikke kan acceptere de ting, der er sket i den seneste tid. Man kan ikke dømme folk, der ikke har med sagen at gøre, det må man ikke sidde overhørig fra politisk side, og det vil vi gerne arbejde for. Det er vigtigt for Siumut.

- Det er op til Siumut at bestemme hvilke kandidater man vil satse på. Jeg har aldrig sat spørgsmålstegn ved Siumuts målsætninger og jeg har arbejdet rigtig hårdt for dem. Jeg har altid stort overskud og engagement i mit arbejde og jeg kæmper altid til den bitre ende.

Hvis vi ser tilbage på de seneste dages udvikling, så er der sket rigtig mange ting i Siumut og nogle af Siumuts medlemmer af Naalakkersuisut har trukket sig. Siumut ser ud til at være splittet, hvad siger du til det?

- Der er nogle i koalitionen og hos oppositionspartierne, der ikke ønsker at se resultatet af Revisionsudvalgets arbejde. Det er som om, at de er bange for hvad resultatet bringer. Her mener jeg, at Siumut har vist sin styrke.

- Siumut har som eneste parti i Inatsisartut kæmpet for, at Revisionsudvalget laver sit arbejde færdigt, og at udvalget skal have den tid det kræver. Det mener jeg, er noget som folk bør tænke på.

Du trækker dig fra formandsposten, på grund af den politiske situation som Siumut står i. Fortryder du, at du ikke har trukket dig noget før?

Der skal meget til, før Siumut-folk overgiver sig. Og Siumut løber aldrig fra sit ansvar.