VIDEO Nye afgifter vil gøre livet surt

Det er blevet et politisk mål, at gøre det dyrere at fylde indkøbskurven op, blandt andet ved at hæve afgifterne med 100 procent på importerede kødvarer.

- Vi har sådan en helt ganske almindelig kylling på 1 kg og 18 gram, den koster 45 kroner og den vil så stige 3,50 krone til 48,50 kroner med den nye afgift, siger brugsuddeler i Brugseni Nuuk, Jes Nyborg til KNR.

Og forbrugerne protesterer over at prisen på kød stiger:

- Alting stiger og livet er hårdt nok i forvejen og hvis de stiger yderligere, vil det være en stor byrde for os alle i samfundet, siger forbruger, Susanne Gjerulf Heinrich til KNR.

- Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt, man kunne søge løsninger på andre områder, siger forbruger, Birgithe Christensen til KNR.

- Når vi tænker fremad er alting tungt i forvejen. Hvis vi bebyrdes yderligere, hvad skal vi så leve af i fremtiden? spørger Susanne Gjerulf Heinrich.

Med det er ikke det eneste der stiger

Afgiften på brændstoffer stiger fra 10 øre til 55 øre, hvilket vil ramme fiskerne hårdt.

- Vi afbetaler på båden, familien skal have mad, vi betaler forsikring for båden. Det her vil bar give os flere udgifter, siger fisker, Rasmus Tobiassen til KNR.

Fisker Rasmus Tobiassen, bruger i gennemsnittet 80 liter benzin om dagen.

- Jeg bruger omkring 70-80 liter om dagen. Bare for at tage hen og sætte garn op. Og dagen efter igen 80 liter, når jeg skal hale fiskene op, siger Rasmus Tobiassen.

Sådan som afgiften ser ud i dag, bruger fiskeren ca. 480 kroner på benzin dagligt. Det er sammenlagt 12.000 kroner om måneden, og såfremt afgiften stiger, kommer han til at skulle bruge 14.000 kroner om måneden, og 144.000 kroner årligt, alene på benzin.

Bliver afgifterne realiseret, vil vi alle blive ramt. Men der er bekymring for, at den fattigere del af befolkningen, vil blive ramt meget hårdt.

- Vi kan bruge kødafgifterne som eksempel, de vil ramme befolkningen, og derved også ramme de mindre bemidlede. Det ønsker vi at drøfte med Naalakkersuisut, siger medlem af Inatsisartut, Naaja Nathanielsen til KNR.

- Desværre bliver de mindrebemidlede ramt på enhver måde gennem disse afgiftsforhøjelser, det er dem der altid rammes hårdest, siger SIK’s formand Jess G. Berthelsen til KNR.