Psykiatri Agathe Fontain vil have hurtigere diagnoser

Agathe Fontains budskab til konference om psykiatri er at arbejde for hurtigere diagnoser.
Foto © : Inatsisartut
Skrevet af Inge S. Rasmussen
23. marts 2017 10:52

Omkring 100 deltagere sad i dag klar, da konferencen Psykiatri i Samfundet blev åbnet af naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain.

- Vi skal diagnosticere så hurtigt som muligt og vi skal give rigtig god behandling til alle i hele Grønland. Det er en stor udfordring fordi vi er så spredte men vi skal bruge telemedicin. Det er det, vi skal bruge mere, så de kan blive set af en psykiater så ofte som muligt, sagde Agathe Fontain forud for onsdagens konference

LÆS OGSÅ Sugisaq ønsker sig bedre forhold for psykiatrien

I sin åbningstale til konferencedeltagerne fortalte Agathe Fontain, at hun selv har oplevet at have en søn, der var psykisk syg, og hvordan sønnen først fik en diagnose da han var teenager. Blandt andet derfor ligger psykisk sygdom hende på sinde.

Opvækst spiller en rolle

Der er en sammenhæng mellem opvækstvilkår og psykisk sårbarhed. Det fremgår af befolkningsundersøgelsen fra 2014 fortalte en af oplægsholderne.

- Så når vi kigger på de mennesker som er psykisk sårbare, kan vi se at der er flere blandt dem der vokser op med for eksempel alkohol i deres hjem. Og det synes vi også er vigtigt at få frem, siger Christina V. L. Larsen, der er forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

LÆS OGSÅ Sundhedsudvalg vil have forholdene i psykiatrien undersøgt

Hun peger derfor på en tidlig indsats som et vigtigt redskab for at styrke den mental sundhed i befolkningen.

- Det er vigtigt at huske at mental sundhed er ikke statisk gennem hele livet, det forandrer sig og vi kan være med til at fremme den, den gode mentale sundhed. Så når det har så stor betydning med opvækstvilkår, så er det opvækstvilkårene der skal sættes ind på. Så rigtig tidlig indsats og forbedring af børns levevilkår, synes vi er nogle meget vigtige budskaber, lyder det fra forskeren.