Afgiftsstigning på sukker, kød og tobak på vej

Det bliver dyrere at bo her i landet. Det er konsekvensen af den slunkne landskasse, som nu kommer til at koste forbrugerne.
09. september 2015 13:45

Det gælder både, når vi køber lørdagsslik, spiser flæskesteg, stikker snustobak op under læben og ikke mindst fejrer nytåret og andre festligheder ved at sende fyrværkeri mod himlen.

Priserne har nemlig samme retning som fyrværkeriet. Opad. Det er konsekvenserne af den afgiftspakke, som Naalakkersuisut er på vej med.

Naalakkersuisut stiler mod indtægter til landskassen fra de nye afgifter på 96,5 millioner kroner. Heraf kommer den største del fra forhøjede miljøafgifter på olie- og gas. Afgifter som vil koste forbrugerne.

Læs også VIDEO Naalakkersuisut vil finde nye afgiftsformer

I forhold til miljøafgiften håber Naalakkersuisut dog, at forbrugerne slipper billigt, da faldende verdensmarkedspriser på olie måske kan tage lidt af stødet fra de højere afgifter.

Herudover byder den foreslåede afgiftspakke på højere og flere afgifter på tobak, sukker og kødprodukter. Afgifter der skal skyde 34 millioner kroner i landskassen.

Læs også Naalakkersuisut og GE kulegraver skatter og afgifter

I forhold til kødet, så håber Naalakkersuisut, at dyrere kød fra udlandet kan få flere til at spise lokale produkter, da får er fritaget fra afgiften. Det samme gælder i øvrigt hele og halve får og svin, som slagteren skærer op her i landet.

Naalakkersuisut peger på, at de lokale kødprodukter anses som sunde. Omvendt peger Departement for Sundhed på, at der er en risiko for, at dyrere priser på kød kan medføre import af billigere kød, som er mere fedt og saltholdigt.