Affald blænder turisternes indtryk

I stedet for Isbjerge, fjelde og storslået natur er det første turisterne, der kommer til Ilulissat, bemærker, juicekartoner, cigaretskod og efterladt slikpapir. Kommunen har nu fået penge til at rydde op.
Skrevet af Sandra Meinecke
10. juni 2015 14:34

Efterladt affald sætter ikke kun sine spor på naturen og miljøet, men også i turisternes hukommelse.

Det viser en rundspørge som turistrådet Visit Greenland har lavet. Her svarer flere turister, at det gør indtryk på dem, når der er affald i gaderne og naturen.

I Ililissat har det været særligt slemt, her er byens dumpe nemlig placeret, så det er det første turisterne ser, når de kører væk fra lufthavnen og ind mod byen, fortæller direktøren for forvaltning og miljø i Qaasuitsup kommunia, Jens Mikkelsen.

Men det skal der nu laves om på. Med en bevilling fra Selvstyret på 21,5 millioner kroner, opfordrer Grønlands mest besøgte turistby Ilulissat til fælles kamp for et Grønland uden skrald i naturen.

- Det er utroligt, at der er så meget affald i Ilulissat - gamle fiskenet, cykler, biler, møbler og så videre, der kommer til at fylde gaderne i måneder eller år. Det er en skam, at husene er så farverige, men med så meget affald omkring dem. Det er ekstremt.

Sådan svarer en turist i turistrådet Visit Greenlands spørgeundersøgelse, hvor turisterne blev spurgt til deres generelle indtryk af de byer, de besøgte.

Læs også Sløj håndtering af miljøaffald i Kujalleq

Og svaret står ikke alene, for når foråret får sneen til at smelte, så er det ikke kun mos og blomsterskud der titter frem, men også store mængder af affald. En tendens der ærgrer direktøren for forvaltning og miljø i Qaasuitsup kommunia, Jens Mikkelsen:

- Det skæmmer, hvis der er affald rundt omkring i bybilledet og ved havneområdet. Så det arbejder vi intenst på, at vi kan få forbedret, så turisterne kommer til en pæn by, siger Jens Mikkelsen.

Kommunen har afsat 7 af millionerne fra bevillingen på 21,5 millioner kroner til at få bug med skralden i turistbyen Ilulissat.

 

Dårlig økonomi er skyld i øget affald
En stor del af affaldet i gaderne og i naturen ender der, fordi folk bare smider brugt emballage eller cigaretskod fra sig.

Men mængden af skrald hænger også tæt sammen med kommunens økonomi, understreger Jens Mikkelsen, for kommunen har ikke haft råd til affaldsdumpe.

- Det har været et stort problem, og dumpene har ikke været højt prioriteret og det hænger sammen med at kommunens økonomi er meget, meget presset, siger direktøren for forvaltning og miljø i Qasuisup kommunia, Jens Mikkelsen

Læs også Affald fra sneens gemmer samles

Pengene skal derfor blandt andet bruges på kampagner, der skal få bug med det affald folk smider på gaderne, men også kommunens affaldsdumpe skal forbedres.

- Som det har været indtil nu, så er affaldet mere eller mindre blevet tippet af ude ved dumpene i en stor pærevælling.

Det er ikke kun i Ilulissat, at det er svært at holde naturen og gaden ren. Flere af turisterne i undersøgelsen har samme førsteindtryk af en række andre byer.