Ny udstilling: Abelsen bruger kunsten som talerør

Naja Abelsens seneste udstilling blev for første gang vist frem torsdag i denne uge i kulturhuset Katuaq.
Foto © : Naja Abelsen/Katuaq
27. november 2017 11:49

Udstillingen sætter fokus på seks temaer, men særligt et fylder meget hos kunstneren:

- Nogle tegninger som har med strålinger og uranminen i Narsaq at gøre, fortæller kunstneren bag værkerne, Naja Abelsen.

Hun har prøvet at tegne, hvordan uran kommer til at påvirke dyr, mennesket og naturen i Sydgrønland, hvis minen bliver tilladt:

 - Uransymboler, lader jeg dem brede sig ud over hele tegningerne, inde i dyrene. Jeg er bange for det hele bliver forurenet dernede og Sydgrønland bliver ødelagt, hvis der bliver tilladt uranminen, fortæller hun. 

Kunstnen som talerør

Naja Abelsen bruger sin kunst til at komme ud med de stærke følelser, hun bærer i sig. 

 - Jeg har jo ingen politisk indflydelse og det gør for ondt indeni at bare og sidde inde med det, så jeg må have tegnet det ud. Prøve at få folk til at tænke en smule over det, siger hun.

Hun vil vække nogle spekulationer hos sin publikum gennem sine tegninger:

 - Jeg vil have de skal tænke at der altid sker uheld, fordi de er mennesker og natur, altså der vil ske uheld. Forureningen vil brede sig også selvom man passer på, men man kan ikke passe på med uran, det går altid galt, fortæller Naja Abelsen, der udstillede sidst i Katuaq for 11 år siden. 

LÆS OGSÅ Ny udstilling med Naja Abelsen

Hun har også brugt digitale myteværker, MIO-illustrationer, dyr og meditationsværker som hovedtema i sin udstilling.

-Den levende verden er SÅ smuk, det er så absurd og faktisk selvmorderisk, at vi mennesker ødelægger så meget, overalt på denne klode, kan man læse i hendes egen beskrivelse af sine værker. 

Hendes udstilling kan ses i Katuaq frem til 17. december.