Aaja efterspørger dansk hjælp til udsatte børn via retsområdet

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fastholder Grønlands eget ansvar for børnenes tarv men påpeger samtidig, hvor retsområdet, som bestyres fra dansk jord, har muligheder for at forbedre forholdene for udsatte børn.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
23. januar 2016 12:51

Selv om Danmark respekterer, at Grønland selv er ansvarlig for socialområdet, kan begge lande gøre mere for at forbedre forholdene for børn og unge her i landet

Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

- Som jeg ikke overraskende vil sige, så er det et grønlandsk ansvar, og det vil jeg holde fast i.

Sådan lød det fra Aaja Chemnitz Larsen, folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit, under fredagens debat i Folketinget om de sociale problemer, som en række børn i Grønland lever under.

Men det betyder ikke, at Danmark er uden ansvar, mener hun.

Læs også Flertal i Folketinget afviser at overtage socialområde fra Grønland

Retssikkerheden på spil

For en del af løsningen er også, at Danmark lever op til sine forpligtigelser fx på retsområdet. Bl.a. når det gælder kommunefogeder.

- Når der sker seksuelle overgreb, og du ikke har nogen at indberette det til, som er repræsentant for politiet, så går det ud over folks retssikkerhed.

- Derudover mener jeg også, at det har en præventiv effekt, at politiet har en repræsentant ude i bygderne, siger IA’s folketingsmedlem til KNR. 

Hos Naalakkersuisut har man, især siden kritikken af børn- og unges forhold i Qaasiutsup Kommunia er kommet frem, iværksat en central enhed, der skal hjælpe kommunerne i deres sagsbehandling med familier.

LÆS OGSÅ Socialrådgiverne kræver politisk handling for børnenes skyld

LÆS OGSÅ Søren Espersen: Danmark bør midlertidigt overtage socialområdet i Grønland

Løft til socialrådgiverne

Men der et ikke godt nok, mener Aaja Chemnitz Larsen. IA ser gerne, at man trækker flere socialrådgivere ind i familiebehandlingen og sætter loft over antal sager per socialrådgiver.

- Der er behov for at gøre noget mere. Når du har 300 sager, så hjælper det ikke noget, du får hjælp i den ene sag og går tilbage og har 299 andre sager, du skal have løst.

- Det er jo børn, man har et ansvar for, når forældrene svigter det ansvar, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Folketingsmedlem Aleqa Hammond fra Siumut deltog ikke i debatten.

Se den næsten tre timer lange debat i Folketinget her: