Krise i Rigsfællesskabet: Aaja Chemnitz vil have forklaring fra den danske regering

Aaja Chemnitz Larsen vil have den danske regering til at uddybe, hvorfor man har afvist en aftale mellem Grønland, Færøerne og Island. Hun opfordrer samtidig naalakkersuisut til at have styr på formalia, når de indgår aftaler.
Foto © : Anne-Katrine B. Olsen
10. december 2017 12:59

Der udspiller sig i øjeblikket en mindre diplomatisk krise mellem Danmark, Færøerne og Grønland efter det danske udenrigsministerium har underkendt en aftale om mere samarbejde på udenrigsområdet mellem Færøerne, Grønland og Island.

De tre lande har aftalt at mødes på embedsmands- og ministerniveau og drøfte sager, der har fælles interesse. Det gælder blandt andet udenrigspolitik og handel. Men den aftale har Danmark underkendt, da hverken Færøerne eller Grønland har hjemtaget udenrigsområdet.

Aaja Chemnitz Larsen er både medlem af Folketinget og formand for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg i Inatsisartut. Den position vil hun bruge til at få en uddybende forklaring fra dansk side.

-  Jeg vil spørge den danske regering for at få dem til at komme med en mere officiel begrundelse for, hvorfor de har underkendt den her aftale, siger hun til KNR.

Aaja Chemnitz Larsen opfordrer samtidig naalakkersuisut til at sikre sig, at der er styr på formalia, når man indgår aftaler.

- Her kan man være bekymret for, at der er nogle ting, man har overset. Jeg forstår godt formålet med at lave en generel aftale om at samarbejde, når det gælder frihandel. Men jeg synes også, at det er vigtigt, at man gør det sådan, at de formelle ting er på plads.

LÆS OGSÅ Færøernes udenrigsminister er chokeret over Danmark

Danmarks underkendelse af aftalen mellem de tre lande har vakt højlydt kritik fra den færøske udenrigsminister Poul Michelsen. Han mener, at Danmark overreagerer.

- Vi prøver ligesom at snakke om politik. Det er det, det drejer sig om. Og i den her aftale går man ned og gør det til jura mellem os og Danmark, og det, synes jeg, er noget pjat (…). Indholdet har ikke nogen bindende karakter over for nogen bestemt folkeretslig aftale, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Aftale udløser udenrigspolitisk krise i Rigsfællesskabet