460 sårede ved Catalansk uafhængighedsvalg

Catalanske vælgere er i dag strømmet til valgstederne i Catalonien, der i dag afholder en afstemning om at gør regionen uafhængig af spanien. Højesteret og centralregeringen i Spanien har erklæret er afstemningen forfatningsstridig. Og indtil videre er over 460 sårede efter sammenstød mellem vælgere og politi.
Hovedstaden i Catalonien er Barcelona. Foto © : Flickr/Bert Kaufmann
01. oktober 2017 14:56

Natten igennem har catalonier stået i kø foran valgstederne for at være klar til at stemme, da valgstederne åbnede klokken ni i morges.

Afstemningen er af Spaniens Højesteret erklæret forfatningsstridigt og dermed ulovlig. Derfor vil centralregeringen i Madrid forhindre, at afstemningen bliver gennemført.

Det gør myndighederne ved at forsøge at lukke stemmelokaler og beslaglægge millioner af stemmesedler, skriver Ritzau.

Myndighederne har indsat kampklædt politi for at konfiskere stemmesedler og stemmebokse, oplyser det spanske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Catalonien
- Catalonien er et autonomt område i det nordøstligste hjørne af Spanien.
- Regionen er selvstyrende med eget parlament, regering og præsident.
- Regionen har knap 7,5 millioner indbyggere.
- Hovedstaden er Barcelona.
- De officielle sprog i regionen er catalansk, occitansk og spansk.

Men det er blevet til mere en konfiskationer. På fotografier fra Catalonien kan det kampklædte og maskerede politi ses med skjolde og stave, mens de med magt fjerner folk, der forsøger at blokere valgstederne.

Og øjenvidner beretter ifølge blandt andet Sky News, Reuters og The Guardian, at politiet bruger gummikugler i Barcelona.

- Politiet bruger unødvendige magtmidler som gummikugler og knipler, siger Cataloniens leder Carles Puigdemont ifølge Reuters.

Flere steder er valgstederne blokeret med traktorer og menneskekæder for at forhindre politiet i at sætte en stopper for afstemningen.

Ni politibetjente og to fra civilgarden er blevet såret i forbindelse med dagens uafhængighedsafstemning i Catalonien, oplyser det spanske indenrigsministerium på Twitter.

Ifølge ministeriet er betjente blandt andet blevet mødt med byger af sten.

Ifølge de catalanske myndigheder er 460 civile blevet behandlet på skadestuer og førstehjælpscentre, efter de er kommet til skade i forbindelse med folkeafstemningen.

De seneste meldinger fra de catalonske myndigheder lyder, at ca. 73 procent af valgstederne er åbne og gennemfører den planlagte afstemning. Mange steder foregår afstemningen roligt.

[[

I dag stemmer catalonierne om uafhængighed for regionen
Ifølge Højesteret og centralregeringen er afstemningen forfatningsstridig
Derfor er tusindvis af betjente indsat for at stoppe den
Det har ikke afholdt catalonierne fra at stemme]]