VIDEO 37 fåreholdere får i alt 26 millioner i tilskud

Der bliver pumpet anseelige summer ind i fåreholder erhvervet, som alligevel får stadigt færre aktører.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
09. maj 2016 07:02

16 millioner kroner - så meget giver Naalakkersuisut hvert år i direkte støtte til fåreholderne her i landet. Oven i dem kommer der yderligere 10 millioner i indirekte støtte, så den samlede støtte ryger op på 26 millioner kroner. Ifølge anbefalingerne i en rapport til Inatsisartuts Landbrugsudvalg, som avisen AG har fået indsigt i, bør det laves om.

- Det er Naalakkersuisut, der gennem beslutningen om at støtte landbruget vælger at, at der skal være et landbrug i Grønland. Uden støtten vurderer vi, at stort set alle landbrug vil lukke. Stort set alle landbrug giver nemlig underskud når tilskuddene trækkes fra.

Sådan lyder konklusionen i en rapport udarbejdet af Copenhagen Economics, som avisen AG har fået indsigt i.

Rapporten anbefaler ifølge avisen, at Naalakkersuisut overvejer, om de nuværende tilskudsordninger er de mest hensigtsmæssige.

- Der er en samfundsøkonomisk negativ effekt af at give støtten til alle, som bliver endnu mere negativ, hvis man giver den til de økonomisk mest trængte landmænd: Det vil få flere landmænd til at blive i erhvervet fremfor at at blive tvunget til at finde en mere produktiv beskæftigelse, hedder det i rapporten ifølge AG.

På trods af den omfattende støtte er antallet af fåreholdersteder faldet fra 43 i 2010 til 37 i dag.