MENINGSMÅLING Økonomien afgørende for flest vælgere

Økonomisk politik, arbejdsmarked og uddannelse. Sådan lyder de tre vigtigste områder i prioriteret rækkefølge, som de kommende politikere i Inatsisartut skal forbedre, mener vælgerne.
Meningsmåling: Vælgernes dagsorden Foto © : Epinion/KNR
19. november 2014 11:28

Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for KNR og Danmarks Radio.

Knap 15 procent af vælgerne mener, at landets økonomi er langt den vigtigste ting, når de skal sætte deres kryds ud for et parti eller en politiker.

Læs også IA bliver landets største parti

10 procent af vælgerne prioriterer arbejdet omkring arbejdsløshed og arbejdsmarkedet som de vigtigste emner, mens knap syv procent peger på uddannelse, som det vigtigste område - lige efterfulgt af fangst og fiskeri.

Til gengæld er kun tre procent af de adspurgte, som er optaget af spørgsmålet om uran-udvinding, viser målingen.

Og når man så ser på, hvem der skal indfri vælgernes ønsker, står IA altså ifølge meningsmålingen til at blive valgets vinder med knap 37 procent af alle stemmerne, mens Siumut står til at få godt 29 procent.

 

Fakta om Epinions måling

  • Meningsmålingen bygger på 731 interview blandt tilfældigt udvalgte borgere i Grønland
  • Dataindsamlingen er foretaget telefonisk i perioden 6.-17. november. Interviewere er alle dobbeltsprogede og respondenterne har haft mulighed for at svare på enten grønlandsk eller dansk. 87 % har valgt at svare på grønlandsk og 13 % har valgt at svare på dansk.
  • Telefonnumrene er leveret af TelePost og indeholder fastnetnumre, mobilnumre og numre fra taletidskort.
  • Den statistiske usikkerhed er maksimalt +/- 3,6 %

IA har den bredeste opbakning

Det er alle aldersgrupper, der ifølge målingen stemmer på IA - dog med en lille overvægt af folk mellem 35-55 år. Hos Siumut kommer langt de fleste stemmer til gengæld fra folk over 56 år - nemlig hele 41 procent.

Målingen viser også, at Siumut - traditionen tro - især får sine stemmer langs kysten. Specielt er partiet populært i Kommune Kujalleq og Qaasiutsup Kommunia og i bygderne. IA’s vælgere er mere ligeligt fordelt over landet, dog har de den største vælgertilslutning i Kommuneqarfik Sermersooq.