Ændrede skatteregler er afgørende for lufthavnsbyggerier

Naalakkersuisut foreslår at den tilkaldte arbejdskraft, der skal være en del at realisering af lufthavnsprojekter i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq skal betale mindre i skat. Det medfører både kritik og forståelse.
Foto © : KNR
16. november 2017 13:43

Naalakkersuisuts forslag om at den tilkaldte arbejdskraft kun skal betale skat til landskassen møder kritik fra SIK og Kommuneqarfik Sermersooq.

Naalakkersuisoq for finanser og skatter mener, at det er uundgåeligt at sænke skatten for de tilkaldte, hvis man vil sikre at lufthavnsprojekterne realiseries. Herboende betaler 42-44 procent i skat alt efter hvilken kommune man bor i.

Naalakkersuisut foreslår at den tilkaldte arbejdskraft, der skal beskæftige sig med lufthavnsbyggeri, kun skal betale 35 procent i skat. De skal tilgengæld ikke have et personfradrag som herboende har.

Skatten skal alene gå til landskassen, viser lovforslaget fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Ideen om lavere skat har medfødt kritik fra SIK.

- Hvis jeg er kollega med dig og vi udfører samme opgave, mens jeg tjener mindre end dig, så vil det gå ud over arbejdsglæden, siger SIK-formanden Jess G. Berthelsen til KNR.

De mener i stedet, at de tilkaldte medarbejdere skal betale en skat på 38 procent uden personfradrag.

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq ser også med bekymret mine på forslaget.

- Naalakkersuisut vil gøre det attraktivt for udefrakommende arbejdskraft, og det er ikke godt. Vi har en masse arbejdssøgende i vores land, som jeg mener, bør inddrages, siger Asii Chemnitz Narup.

Til det siger Naalakkersuisoq for finanser:

- Vi kan godt forstå dem, og vi vil gerne i dialog om de foreslåede 38 %, men jo højere skatten er, jo mere begrænsede bliver vi i at kunne realisere vores planer, siger Aqqaluaq B. Egede med henvisning til, at teorien er, at jo lavere skatten er, jo lavere løn kan man give de tilkaldte medarbejdere.

Kommune Kujalleq og den kommende Avannaata Kommunia er dog mere forstående for Naalakkersuisuts formål. For dem er det vigtigst at lufthavnsbyggeriet kommer i gang. De mener nemlig at lufthavne vil gavne kommunernes økonomi og det ham man ventet længe på.

Naalakkersuisoq for finanser mener, at lave reglerne om, så skatten fra de tilkaldte medarbejdere havner i landskassen.

- Hvis vi gerne vil realisere lufthavnsbyggerierne er vi nødt til at se på mulighederne. Indkomsten kan benyttes til at betale tilbage på de store lån taget i projektet, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR.

LÆS OGSÅ Danske Bank skal finde penge til nye lufthavne