Åbent løb på Færøerne

Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen er belast af en skandalesag. Hans koalition råder dog lige nu over et komfortabelt flertal, så det der skal flyttes mange stemmer før regeringen bliver væltet. Det vurder nyhedschef Liljan Weihe far den færøske public servicestation Kringvarp.
Foto © : Kringvarp
Skrevet af Walter Turnowsky
04. august 2015 05:02

Da lagmand Kaj Leo Holm Johannesen udskrev valget på Olaidagen, den færøske nationaldag, skete det i skyggen af en skandalesag. I to år havde en undersøgelsesleder kulegravet en sag om bygning af en undersøisk tunnel.

Undersøgelseslederen nåede frem til, at lagmanden ikke blot havde talt usandt, men at han bevidst havde overtrådt ministeransvarsloven.

- Der er ingen tvivl om, at det får indflydelse på valget, men det er svært at vurdere, hvor meget det vil koste Kaj Leo Holm Johannesen, forklarer Liljan Weihe, nyhedschef ved Kringvarp.

Læs også VIDEO Færingerne skal til valg den 1. september

Hun peger på, at lagmandens parti, Sambandspartiet mistede sit ene mandat ved folketingsvalget i juni. For første gang blev to røde mandater valgt ind i folketinget fra Færøerne.

- Jeg forventer, at både Republikanerne of Socialdemokraterne også kommer til at gå frem ved lagtingsvalget, fastslår Liljan Weihe.

Imidlertid har den borgerlige koalition lige nu et komfortabelt flertal på 21 ud 33 mandater. Med andre ord skal der flyttes 5 mandater før regeringen mister sit flertal. Og selv, hvis der skulle komme et rødt flertal, så er det langt far sikkert, at der også kommer en rød regering.

Læs også Rigsmødet er aflyst

- Der er ingen fasttømrede blokke på Færøerne, men alle partiet stiller op mede deres eget program. Så det er koalitionsforhandlingerne efter valget, der kommer til at afgøre sagen, siger Liljan Weihe.

Nyhedschefen peger på, at det ikke kun er højre og venstre der skiller partierne på Færøerne. Spørgsmålet om selvstændighed eller sammenhørighed med Danmark er anden væsentlig forskel som gå på tværs af højre og venstre.

Læs også Aflysning ærgrer Kielsen