Klimaminister: Åben for grønlandske forslag til klimatopmøde

Den danske klimaminister lader det være helt op til Naalakkersuisut, om Grønland fortsat skal stå uden for Paris-aftalen. Men han er åben for idéer til input under klimatopmødet i Tyskland, som Grønland ikke deltager i.
13. november 2017 05:24

Det er helt op til Grønland selv at afgøre, om landet fortsat vil stå uden for FN’s Paris-aftale på klimaområdet. Det siger den danske klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), til KNR.

- Det er et nationalt, grønlandsk anliggende. Grønland afgør selv spørgsmålet, om de ønsker at være en del af klimaaftalen, eller om de ikke vil. Det respekterer vi fra dansk side.

LÆS OGSÅ Klimatopmøde uden Grønland er kritisabelt

I denne uge deltager han og en større dansk delegation i FN’s klimatopmøde COP23 i den tyske by Bonn. Her skal de sidste detaljer omkring Paris-aftalen, som skal bremse klodens opvarmning, drøftes.

Men den aftale står Grønland uden for. Og selvstyret har valgt ikke at sende repræsentanter til mødet i Bonn. Noget, der vækker kritik fra tidligere formand for ICC, Aqqaluk Lynge.

Men, siger den danske klimaminister:

- Jeg møder ude i den store verden respekt omkring Grønland, og at man også godt ved, at der er store, store udfordringer med hensyn til konsekvenser af klimaforandringerne.

LÆS OGSÅ FN’s klimatopmøde starter mandag i Bonn

Han er dog åben for grønlandske ønsker til forhandlingerne, selv om Grønland ikke officielt deltager, siger han.

- Vi er i løbende dialog med de grønlandske politikere, og er der gode idéer fra Grønland til klimatopmødet i Bonn, hører vi gerne om det.