AWG er ved vejs ende: Sådan gik det team Kalaallit Nunaat

Arctic Sport og Dene Games har høstet flest medaljer for Grønland under dette års Arctic Winter Games.
18. marts 2024 12:36

Efter seks dage med konkurrencer blev dette års Arctic Winter Games afsluttet lørdag i Mat-Su i Alaska.

Grønland har været afsted med 48 atleter, og der har været flere historiske øjeblikke undervejs.

Som da Randi Zeeb Sigurdsen satte Arctic Winter Games rekord i two-foot high kick for juniorkvinder med 190,5 centimeter.

Eller da Grønland løb med samtlige medaljer i juniorherrernes arm pull, som kun er sket én gang før for 28 år siden.

- Så er Arctic Winter Games afsluttet efter hurtige 6 dage. Vi er sikre på, at vores deltagere kommer til at huske begivenheden resten af deres liv, har fået nye venner og lært en masse ting, skriver Grønlands Idrætsforbund på deres Facebook-side efter afslutningsceremonien lørdag.

Arctic Sport løb med rampelyset

I alt er det blevet til 56 medaljer til team Kalaallit Nunaat ved dette års lege.

Især er det Arctic Sports og Dene Games-holdene, der er løbet med podiepladserne. I alt har Grønland vundet 22 medaljer i Arctic Sport, hvor halvdelen af dem er guld. Og i Dene Games blev det til 17 medaljer, hvoraf seks er guld.

- Det har været en fornøjelse at følge Arctic Sport holdet, hvor de har haft nogle rigtig gode konkurrencer placeringsmæssigt, men også vist rigtig godt kammeratskab til alle deltagere fra alle nationer, skriver Akannguaq Lennert til KNR. Han har været mission staff for Arctic Sport holdet for Grønlands Idrætsforbund under legene.

Arctic Winter Games 2024

Arctic Winter Games 2024 finder sted fra 10. til 16. marts i området Mat-Su i Alaska i USA.

Grønland sender i år 48 atleter afsted til at konkurrere i sportsgrenene Arctic Sports, badminton, langrend, Dene Games og snowboard.

Derudover deltager også seks unge kulturelle artister, der skal stå for Grønlands kulturbidrag.

Udover Grønland deltager hold fra Alaska, Albertha North, Northwest Territories, Nunavik-Quebec, Nunavut, Sápmi og Yukon.

I 2023 vandt de grønlandske atleter i alt 85 medaljer på tværs af sportsgrenene. 38 i guld, 23 i sølv og 24 i bronze.

Også badmintonholdet har triumferet med 14 medaljer, størstedelen af dem i guld.

Også langrendsløberne løb med en håndfuld medaljer.

Du kan se den fulde oversigt over Grønlands placeringer her.

Færre medaljer end sidste år

Da Arctic Winter Games løb af stablen i Fort McMurray i Canda i 2023, var det en stor succes for Grønland. Der blev i alt vundet 85 medaljer blandt de i alt 65 atleter.

Det er altså blevet en lidt færre medaljer i år, men den grønlandske delegation af atleter har også kun været 48 i år.

Flere specialforbund meldte nemlig afbud forud for legene, da det ville blive for dyrt at deltage.

Deriblandt bordtennis-holdet, som sidste år høstede intet mindre end 15 medaljer, 12 af dem var guld.